Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

H NASA ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ


Η υπερθέρμανση της Γης και η κατά μέτωπο σύγκρουση με κάποιον κομήτη ή αστεροειδή θεωρούνται από πολλούς οι πιο πιθανές αιτίες μιας μελλοντικής καταστροφής του πλανήτη μας. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων της NASA θεωρεί πως βρήκε την απάντηση στις δυσοίωνες προβλέψεις τους: τη μετακίνηση της Γης!Μέχρι και 6 δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να επιμηκυνθεί ο συνολικός χρόνος ύπαρξης του πλανήτη Γη, με βάση μελέτες που εκπονήθηκαν από μια ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από μηχανικούς της NASA και Αμερικανούς αστρονόμους. Το μόνο που χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να ''εκσφενδονιστούν'' μερικοί κομήτες προς τη Γη μ 'αποτέλεσμα να αλλάξουν την πορεία της και κατ' επέκταση να τη μεταφέρουν σ' ένα πιο ασφαλές και κρύο τμήμα του ηλιακού μας συστήματος.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον Dr Greg Laughlin, ερευνητή της NASA στην Καλιφόρνια, δεν είναι καθόλου απίθανη ή εξωπραγματική. Αντίθετα, αποτελεί εξέλιξη των ήδη υπαρχουσών τεχνικών και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σωστό προγραμματισμό. Το σχέδιο ''διάσωσης'' της Γης, το οποίο έχουν εκπονήσει ο Dr Greg Laughlin και οι συνεργάτες του, Don Korycansky και Fred Adams, συνοψίζεται στην προσεκτική μεταβολή της πορείας ενός κομήτη ή αστεροειδή, έτσι ώστε, όταν περάσουν αρκετά κοντά απο τη Γη, να την έλκουν χωρίς να τη χτυπήσουν. Kατ' αυτό τον τρόπο, η ταχύτητα της Γης θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί η τροχιά της μακριά από τον Ήλιο. Βραχυπρόθεσμα, το σχέδιο αυτό μπορεί, σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, να χρησιμοποιηθεί και ως λύση σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Βέβαια, το σχέδιο ενέχει και κάποιους κινδύνους. Ένας λάθος χειρισμός του κομήτη, ακόμη και στο επίπεδο των χιλιοστών, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές αλλαγές στη βιόσφαιρα. Έπειτα, τίθεται το πολύπλοκο ζήτημα του τι θα γίνει με τη Σελήνη: καθώς αυτή θα εκτιναχθεί μακριά κατά τη μετακίνηση της Γης, το κλίμα της δεύτερης θα υποστεί σαρωτικές μεταβολές. Ωστόσο, οι τρεις επιστήμονες που παρουσίασαν το σχέδιο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους χωρίς να πτοούνται...
πηγη:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: