Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΙΣΗ

Νικήστε την εξάρτηση
Η συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να προσδίδει μερική απόλαυση, παραμένει όμως το μεγαλύτερο δηλητήριο ενεργητικών και παθητικών καπνιστών.




Ο άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα ζώα σε κάτι μοναδικό: Εχει συνείδηση της ύπαρξής του. Καταλαβαίνει τη ζωή. Νιώθει τις χαρές της. Αυτή είναι η αιτία που οι άνθρωποι αναζητούν διάφορες ουσίες, για να τονώσουν το αίσθημα της ζωής. Να τροποποιήσουν τη διάθεσή τους. Ετσι ξεκίνησε ο καπνός στην Αμερική. Το χασίς στην Ανατολή. Το κρασί στην Ευρώπη. Αργότερα, η τεχνολογία προσέθεσε την τηλεόραση, το ίντερνετ, τη σοκολάτα, το πολύ φαγητό και τα ψώνια ως εξίσου εξαρτησιογόνα.

Στην εξάρτηση, θέλγητρο είναι η ηδονή που βιώνει το άτομο απολαμβάνοντας το πάθος του. Οσο διαρκεί αυτό, απελευθερώνονται ορμόνες χαράς, οι ενδορφίνες. Ετσι καταφεύγουμε στο κάπνισμα ή την κατανάλωση σοκολάτας όταν νιώθουμε καταπιεσμένοι ή αγχωμένοι. Ομως, το κάπνισμα είναι, ταυτόχρονα, τόσο απόλαυση όσο και το μεγαλύτερο δηλητήριο ενεργητικών και παθητικών καπνιστών.


Νικοτίνη, κοκαΐνη, σεροτονίνη και αλκοόλη είναι χημικές ουσίες οι οποίες παρεμβάλλονται στην εγκεφαλική λειτουργία. Αυτές συνθέτουν τον ψυχικό μας κόσμο και μας κατευθύνουν. Αποτελούν την έδρα του θυμικού μας. Τη ζωώδη δυναμικότητα της ψυχής μας. Το συναίσθημα αυτό κινητοποιεί και χειραφετεί τη λογική. Εχει τη δύναμη να επιχειρεί το επιθυμητό. Και να το καθιστά πάντοτε κατορθωτό.

Η νικοτίνη στον εγκέφαλο του εθισμένου λειτουργεί ως μέσο αναπτέρωσης της ψυχικής του διάθεσης, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Η βελτίωση είναι ολιγόλεπτη και ανάλογη της συγκέντρωσης στον καπνό, αλλά και του βαθμού εθισμού του ατόμου. Σημαντικό στοιχείο είναι η ταχύτητα δράσης, καθώς αυτή απορροφάται από τους πνεύμονες και δρα πρακτικά αμέσως. Με τα χρόνια εμφανίζεται μικρός βαθμός ανοχής απαιτώντας όλο και μεγαλύτερες δόσεις για το ίδιο φαρμακευτικό αποτέλεσμα. Αν και αυτή η παρενέργεια δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα. Ο καπνιστής εκπαιδεύεται να εισπνέει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα.


Το τσιγάρο προκαλεί χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό (φλεγμονή) των πνευμόνων, που οφείλεται στη ρύπανση του αέρα των μεγαλουπόλεων και στο κάπνισμα. Επιμένουμε στο κάπνισμα για λόγους πρακτικούς. Είναι το αίτιο που μπορούμε άμεσα να επιλύσουμε και να ωφεληθούμε. Στις ΗΠΑ, 75.000 άτομα ετησίως χάνονται από καρκίνο των πνευμόνων, θάνατοι που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση των ατόμων αυτών σε δευτερογενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η ατμοσφαιρική ρύπανση. Αν επιζητήσουμε μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ίσως αυτά να τελεσφορήσουν μετά το τέλος της ζωής των σημερινών καπνιστών.


Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται εύκολη. Και ποιος δεν πολέμησε το τσιγάρο. Oι πάντες με μανία: Εκκλησία, πολιτεία, σχολείο, οικογένεια, ιατρική. Απέτυχαν άπαντες, επειδή αυτό χαρίζει «στιγμές ήπιας διέγερσης και ταυτόχρονης αγχόλυσης». Δρα ψυχοδιεγερτικά. Αρκετοί το σταματούν. Οι περισσότεροι ομολογούν ότι βρίσκουν δύσκολη τη διακοπή του. Πάντως, όλο και λιγότεροι μορφωμένοι άνθρωποι και λαοί συνεχίζουν την παράδοση του καπνίσματος. «Οι ζητούντες τη γνώση ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού υγείας».

Aπό τον Dr Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός
drtruth@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: