Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΦΑΝΑΤΑΖΟΜΑΣΤΕ


Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα φανταζόμαστε
Filed under: by: giem®

Οι προσπάθειες των διαφημιστών τη δεκαετία του 1950 να επηρεάσουν τους καταναλωτές με διαφημιστικά «παρασυνειδησιακά» μηνύματα, τα οποία εμφανίζονταν αστραπιαία στην οθόνη χωρίς να γίνονται αντιληπτά, ίσως τελικά να... έχει επιστημονική βάση.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron, δείχνει ότι οι συνειδητές αποφάσεις και η συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να επηρεάζονται από ερεθίσματα που δεν γίνονται αντιληπτά από τη συνείδηση.

Στο πείραμα του Δρ Ματίας Πεσιγκλιόνε στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, 20 ενήλικοι εθελοντές τοποθετήθηκαν μπροστά σε οθόνες στις οποίες εμφανιζόταν διαδοχικά δύο αφηρημένες εικόνες. Ανάμεσα στις εικόνες αυτές εμφανιζόταν στιγμιαία (για 33 ή 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου) ένα από δύο διαφορετικά σύμβολα.

Μετά την προβολή των εικόνων, οι εθελοντές έπρεπε να «ακολουθήσουν το ένστικτό τους» και να μαντέψουν ποιο σύμβολο είχε προβληθεί. Αν μάντευαν σωστά, κέρδιζαν ένα ευρώ, ενώ αν μάντευαν λανθασμένα έχαναν το ίδιο ποσό.

Έπειτα από μερικές δεκάδες επαναλήψεις, οι εθελοντές άρχισαν να κερδίζουν χρήματα, ένδειξη ότι είχαν ασυνείδητα αντιληφθεί ποιο σύμβολο είχε περάσει αστραπιαία μπροστά στα μάτια τους, αναφέρει το AFP. Αν οι εθελοντές πατούσαν το κουμπί στην τύχη, θα μάντευαν σωστά στο 50% των περιπτώσεων. Όμως οι επιλογές τους ήταν ορθές πολύ συχνότερα, στο 63% των περιπτώσεων κατά μέσο όρο.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα λεγόμενα παρασυνειδησιακά μηνύματα όχι μόνο γίνονται ασυνείδητα αντιληπτά, αλλά επηρεάζουν και τις συνειδητές αποφάσεις.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες, που έδειχναν ότι τα παρασυνειδησιακά μηνύματα επηρεάζουν «αυτόματες» λειτουργίες που δεν εμπλέκουν τη συνειδητή σκέψη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι, όπως και τα πειραματόζωα, μπορεί να αρχίσουν να ιδρώνουν από άγχος όταν περάσει από μπροστά τους μια εικόνα την οποία έχουν συνδέσει με ένα ηλεκτρικό σοκ που τους έγινε στο εργαστήριο.

Το σημείο-κλειδί στην επεξεργασία των παρασυνειδησιακών μηνυμάτων, εκτιμούν οι ερευνητές, είναι οι θετικές ή αρνητικές συνέπειές τους. Έτσι, για να είναι αποτελεσματική η παρασυνειδησιακή διαφήμιση, τα αστραπιαία μηνύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιου είδους επιβράβευση.
ΠΗΓΗ: http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: