Ο συγγραφέας της Επιστολής προς Εβραίους, αναφερόμενος στον Ιησού Χριστό, Τον περιγράφει με ζωηρά χρώματα:
«Γι' αυτό,(ο Χριστός) έπρεπε να ομοιωθεί σε όλα με τους αδελφούς, για να γίνει ελεήμονας και πιστός αρχιερέας σ' αυτά που αφορούν τον Θεό, για να κάνει εξιλέωση χάρη των αμαρτιών τού λαού. Επειδή, σε ό,τι αυτός έπαθε, όταν πειράστηκε, μπορεί να βοηθήσει αυτούς που πειράζονται» (2:17,18).
Όλοι έχουμε βιώσει κάποτε την εμπειρία του σωματικού πόνου. Αν και η φυσική μας αντίδραση στον πόνο είναι να προσπαθούμε να απαλλαγούμε απ’ αυτόν, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Θεός επιτρέπει τον πόνο στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σημάδι της αγάπης του Θεού. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ο ΠΟΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ.
Μετά το αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας, που είχε ως αποτέλεσμα η αρρώστια να προσβάλλει το ανθρώπινο γένος, ο Θεός τους είπε, «καταραμένη να είναι η γη εξαιτίας σου» (Γένεσις 3:17). Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να τους συμβεί θα ήταν να συνεχίσουν, με την αμαρτωλή φύση τους, να ζουν στον Παράδεισο, έχοντας ανοσία στον πόνο, επειδή ο πόνος αποτελεί σημάδι προειδοποίησης ότι «κάτι δεν πάει καλά» και χρειάζεται να διορθωθεί.
Ο Δρ. Πολ Μπραντ, ένας σπουδαίος γιατρός ιεραπόστολος, που εργάστηκε με λεπρούς, παρατήρησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από λέπρα είναι ότι δεν αισθάνονται πόνο στα σημεία εκείνα του σώματός τους που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή. Έχοντας αυτό υπόψη του είπε, «ακόμα και να είχα τη δύναμη να εξαφανίσω τον ανθρώπινο πόνο, δεν θα το έκανα. Η αξία του πόνου είναι πολύ μεγάλη».
Ο πόνος έχει προστατευτικό σκοπό. Όταν ένας υγιής άνθρωπος χτυπήσει, για παράδειγμα το πόδι του και το πληγώσει, τότε θα σπεύσει αμέσως να το περιποιηθεί με φάρμακα. Αυτός όμως που πάσχει από λέπρα δεν θα αντιληφθεί καν τον τραυματισμό του, επειδή απλά δεν νιώθει πόνο. Θα μπορούσε ακόμη να σβήσει με γυμνό πόδι ένα τσιγάρο χωρίς να νιώσει το αίσθημα του πόνου που θα τον προστάτευε. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πόνος είναι ένα σημάδι της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Μας προειδοποιεί έγκαιρα από κάτι που θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία μας.
Ο ΠΟΝΟΣ ΕΝΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ο πόνος θα λέγαμε ότι ενοποιεί όλα τα μέλη του σώματος. Ο Δρ. Μπραντ είπε, «μπορώ να διαγνώσω πόσο υγιές είναι το ανθρώπινο σώμα από την αντίδρασή του στον πόνο. Αν δεν αντιδρά, τότε σίγουρα κάτι ανησυχητικό συμβαίνει».
Έχεις χτυπήσει ποτέ το δάχτυλό σου με το σφυρί; Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να σφίξεις το πληγωμένο δάχτυλο με το άλλο σου χέρι, μετά να το βάλεις στο στόμα και τελικά να αρχίσεις να χοροπηδάς! Δεν ξέρω γιατί συμμετέχουν τα πόδια σου στον πόνο του δάχτυλού σου, αλλά έτσι συμβαίνει. Όταν ένα μέλος του σώματος πάσχει, τότε πάσχει ολόκληρο το σώμα.
Την εικόνα μπορούμε να την μεταφέρουμε στο χώρο της εκκλησίας; Είναι ο πόνος που ενοποιεί τα μέλη της εκκλησίας. Η Βίβλος μας λέει ότι, «…είτε ένα μέλος πάσχει, όλα τα μέλη συμπάσχουν…» (Α΄ Κορινθίους 12:26). Τα παθήματα μας ενώνουν. Ο Δρ Μπραντ είπε, «μπορεί κανείς να συμπεράνει την ενότητα της εκκλησίας από την ανταπόκριση και τη στάση της απέναντι στους πονεμένους, τους αβοήθητους, τους άστεγους, τους αρρώστους, τους αναξιοπαθούντες». Ένα σώμα είναι υγιές όταν έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στον πόνο.
Ο ΠΟΝΟΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ
Ο άλλος σκοπός του πόνου διορθωτικός. Μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας. Αν δεν νιώθαμε πόνο, δεν θα ξέραμε ότι είμαστε άρρωστοι και δεν θα ζητούσαμε λύση.
Η γενιά μας μαστίζεται από τον πόνο και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει καταπραϋντικά. Γι’ αυτό πολλοί καταφεύγουν στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ ή σε αμαρτωλές σχέσεις. Εκείνο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο πόνος μας προειδοποιεί κάθε φορά για την επέλευση κάποιας αρρώστιας ή κάποιου προβλήματος. Πονάς; Είσαι πληγωμένος σωματικά ή ψυχικά; Η Βίβλος μας υπενθυμίζει ότι ο Ιησούς πέρασε και ο Ίδιος μέσα από τη δοκιμασία του πόνου και μπορεί να μας καταλάβει. Έγινε τέλειος άνθρωπος και είναι ο μέγας Αρχιερέας μας, που μας σπλαχνίζεται και είναι έτοιμος να ακούσει τις προσευχές μας και να μας απαλλάξει από τον πόνο μας ή να μας δώσει τη δύναμη να τον αντιμετωπίσουμε.
(Μετάφραση από τα αγγλικά: Στέφανος Λ. Κοκτσίδης. Δικηγόρος).
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Πω πω βαθος νοηματων,ηταν ακριβως οτι ηθελα,παντα με συντροφο την πιστη,διοτι η λογικη εκφερει αλλες εννοιες.την καλησπερα μαου
Καλησπέρα. Άραγε ποιος δεν θέλει να τον συντροφεύει η πίστη;
Δημοσίευση σχολίου