Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ

Μαθήματα από τον Τιτανικό


της Θάλειας Κ. Γεωργουβέλα

Αν και η τραγωδία του Τιτανικού πέρασε στην ιστορία πολύ πιο πριν εσείς γεννηθείτε, η μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου την ξαναζωντάνεψε.

Ο Τιτανικός ήταν ένα υπερωκεάνιο που κατασκευάστηκε στην Αγγλία. Τον Απρίλιο του 1912 ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το πρώτο ταξίδι. Αφού επιβιβάστηκαν γύρω στους 2.224 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και πολλά διακεκριμένα πρόσωπα, ξανοίχτηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Ο καπετάνιος ήταν σίγουρος για την ασφάλεια του τεράστιου πλοίου και υπερήφανος για την άψογη εμφάνισή του.

Ύστερα από μόνο λίγες μέρες στον ωκεανό, μια Κυριακή πρωί, πήραν το πρώτο σήμα από ένα άλλο πλοίο που τους ειδοποιούσε για παγόβουνα στην περιοχή. Ο χειριστής του ασύρματου δεν το πήρα στα σοβαρά. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του και οι επιβάτες τη διασκέδασή τους.

Προς το μεσημέρι πήραν ένα δεύτερο σήμα που τους προειδοποιούσε για κίνδυνο. Το σήμα καταγράφεται, όμως ο καπετάνιος δεν ενημερώνεται. Σε λίγη ώρα ένα τρίτο σήμα κινδύνου τους επισημαίνει ότι είναι περικυκλωμένοι από παγόβουνα. Τη φορά αυτή ειδοποιούν τον καπετάνιο. Όμως αυτός δεν ενεργεί αμέσως. Δεν ενημερώνει όλο το επιτελείο του. Όταν τελικά έγινε η ανακοίνωση προς όλους, οι περισσότεροι είχαν τέτοια αυτοπεποίθηση στο καινούργιο και πολυτελέστατο υπερωκεάνιο, που νόμιζαν ότι τα παγόβουνα δεν μπορούσαν να το βυθίσουν. Έτσι το υπερωκεάνιο συνέχισε το επικίνδυνο ταξίδι του ανάμεσα στα παγόβουνα!

Κατά τα μεσάνυχτα ένας παρατηρητής φώναξε έντρομος, «Παγόβουνο μπροστά μας!». Αυτός που ήταν στη γέφυρα του πλοίου έδωσε εντολή να σταματήσουν αμέσως οι μηχανές και να κάνουν πίσω. Αλλά ήταν πολύ αργά για να προλάβουν το κακό. Το πλοίο χτύπησε με δύναμη πάνω στο παγόβουνο και από τη σύγκρουση προκλήθηκε ένα τεράστιο ρήγμα!

Οι επιβάτες δεν είχαν καμία αίσθηση του κινδύνου που απειλούσε τη ζωή τους και συνέχιζαν το φαγοπότι και το γλέντι. Δεν πίστευαν ότι ο Τιτανικός θα μπορούσε να βυθιστεί. Όμως όταν τα νερά άρχισαν να μπαίνουν με ορμή και να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους, τις καμπίνες, τα σαλόνια, τότε συνειδητοποίησαν τη φοβερή απειλή του νερού.

Ύστερα από μια ώρα κατάλαβαν ότι το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο. Ο καπετάνιος διέταξε να δώσουν σωσίβια στους επιβάτες και να κατεβάσουν λέμβους, και επειδή οι λέμβοι δεν επαρκούσαν για όλους, έπρεπε να προηγηθούν οι γυναίκες και τα παιδιά. Ακολούθησαν δραματικές σκηνές, όταν οι άνδρες ήταν αναγκασμένοι ν’ αποχαιρετήσουν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, ίσως για να μην τους ξαναδούν ποτέ ξανά!

Σήματα κινδύνου και φωτοβολίδες καλούσαν για βοήθεια, αλλά ώσπου να φθάσουν τα άλλα πλοία στον τόπο του ναυαγίου, τα νερά είχαν μπει στον Τιτανικό και στις δύο και είκοσι τη νύχτα στις 14 Απριλίου 1912 βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο γύρω στους 1.563 ανθρώπους. (Τα στοιχεία είναι παρμένα από το εγκυκλοπαιδικό λεξικό Ήλιος).

Ένα μάθημα για όλους μας: Οι υπεύθυνοι του Τιτανικού έλαβαν πολλές προειδοποιήσεις, αλλά δεν τις πρόσεξαν. Το αποτέλεσμα ήταν ο πανέμορφος Τιτανικός, μόλις στο πρώτο του ταξίδι, να βυθιστεί παίρνοντας μαζί του κι άλλους 1.563 και ίσως περισσότερους επιβάτες.

Η Αγία Γραφή στέλνει μηνύματα μέσο των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και των αποστόλων της Καινής Διαθήκης. Ακόμα, ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, φωνάζει και καλεί όλους τους ανθρώπους: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι…» (Κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο 11:28). «Και αυτόν που θα ‘ρθει κοντά μου, εγώ δεν θα τον αποδιώξω» (Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 6:37).


Δεν υπάρχουν σχόλια: