Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΓΥΑΛΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ


Μπορεί να μοιάζουν με γυαλιά αλλά δεν είναι, καθώς δεν διαθέτουν φακούς. Αντίθετα, αυτό που διαθέτουν είναι έναν ειδικό εξοπλισμό που προβάλει υπότιτλους και να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, την ιαπωνική NEC, η συγκεκριμένη συσκευή-ονομάζεται Tele Scouter- θα βοηθά αρχικά υπαλλήλους που απαντούν σε αιτήματα πελατών. Θα προβάλουν δηλαδή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού το ιστορικό ενός πελάτη, ενώ ο υπάλληλος θα μιλάει μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύεται ότι θα διευκολύνονται οι συναλλαγές.

Ωστόσο, η ίδια συσκευή, με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία λογισμικού, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως εργαλείο μετάφρασης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προστεθεί και ένα μικρόφωνο στον εξοπλισμό, με τη βοήθεια του οποίου οι φωνές δύο ανθρώπων σε μια συζήτηση θα μεταφράζονται στη γλώσσα του ενδιαφερομένου και την ίδια στιγμή, θα ακούγεται η μετάφραση μέσω των ακουστικών ή θα προβάλλεται στη μορφή γραπτού κειμένου στον αμφιβληστροειδή.
«Με αυτόν τον τρόπο η συζήτηση δεν θα διακόπτεται», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Nec, Τακαγιούκι Ομινο. Ο ίδιος είπε ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει εμπιστευτικές συνομιλίες, γιατί θα καταστήσει περιττή την παρουσία διερμηνέα.
Σύμφωνα με τη Nec, το Tele Scouter θα κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά σε ένα χρόνο. Αυτή θα είναι η αρχική έκδοση και δεν θα περιλαμβάνει το σύστημα της μετάφρασης. Το συγκεκριμένο σύστημα θα διατεθεί προς πώληση ένα χρόνο αργότερα, το 2011.
Η τιμή μιας παρτίδας 30 ακουστικών, χωρίς το λογισμικό της μετάφρασης, υπολογίζεται στα 55.000 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: