Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Μαρτυρίες για κοντά στον θάνατο εμπειρίες υπάρχουν πολλές απο την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία (400 Π.Χ) διηγείται τις μεταθανάτιες εμπειρίες ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στην μάχη και επανήλθε στην ζωή λίγο πριν την νεκρική πυρά.
Η Θιβετιανή βίβλος των Νεκρών του 8ου αιώνα περιέχει την σοφία πολλών γεννεών Θιβετιανών ιερέων σχετικά με την μεταθανάτια κατάσταση. Περιγράφουν τις μεταθανάτιες εμπειρίες και εκφράζουν την πίστη τους οτι ο θάνατος είναι ενα άλλο επίπεδο οπου μπορείς να μάθεις να περνάς με τον σωστό τρόπο.

Σύχρονοι συγγραφείς οπως ο Ερνεστ Χεμινγουει περιγράφουν τις δικές τους N.D.E. (συντομογραφία του διεθνούς όρου Near Death Experiences). Στο "Αποχαιρετισμός στα όπλα" ο Χέμινγουει αναφέρει την προσωπική του εμπειρία με λεπτομέρειες.

Η σύχρονη ιατρική δεν μπορεί να αγνοήσει επίσης τις μαρτυρίες ατόμων που έφθασαν κοντά στον θάνατο. Στις δεκαετίες του 70 και το 80 οι επιθανάτιες εμπειρίες έγιναν γνωστές απο τα βιβλία και τις διαλέξεις του Ρέιμοντ Μούντυ (με πιο γνωστό βιβλίο το "Life after Life").
Ο Ρέιμοντ Μούντυ κατέγραψε τα πιο κοινά σημεία των εμπειριών ως εξης:

- Το ανέκφραστον (δυσκολία να διηγηθούν την εμπειρία με λόγια)
- Το σκοτεινό τούνελ(σαν σύνορο)
- Χωρισμός απο το σώμα,παρατήρηση του σώματος απο έξω.
- Αισθήματα γαλήνης
- Συνάντηση με οδηγούς, αγαπημένα πρόσωπα,θρησκευτικές μορφές κ.α.
- Νέες απόψεις για την ζωή και τον θάνατο μετά την εμπειρία.

Πολύ γνωστές είναι επίσης οι έρευνες του Κενεθ Ρινγκ της Ελιζαμπεθ Ρος, του καρδιολόγου Μαικλ Σάμπομ και του Καρλ Οσις. Ο Καρλ Οσις μέλος της Αμερικανικής εταιρείας ψυχικών ερευνών ερεύνησε το θέμα σε συνεργασία με τον Ερλ. Χάραλντσον Ισλανδό ψυχολόγο. Κατέγραψαν δεκάδες μαρτυρίες απο ασθενείς αλλα και απο γιατρούς και νοσοκόμους νοσοκομείων των Η.Π.Α και τις Ινδίας, προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν οι εμπειρίες είναι κοινές σε πολιτισμούς με μεγάλη διαφορετικότητα (Διαπολιτισμική Ερευνα).
Η έρευνα έδειξε οτι η βάση της εμπειρίας ήταν κοινή και οι διαφορές εντοπίζονταν κυρίως οτι τους Ινδούς ερχόνταν να τους συναντήσουν θρησκευτικά πρόσωπα ενώ τους Αμερικάνους αγαπημένοι συγγενείς και
φίλοι. Το συμπέρασμα των δυο ερευνητών ήταν οτι οι N.D.E αποδεικνύουν οτι ο θάνατος του φυσικού σώματος ειναι μια μεταβατική κατάσταση παρα ενα οριστικό τέλος.


Ιχνηλάτης - Κέντρο Παραψυχολογίας και Μεταφυσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: