Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 32 ΝΕΩΝ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ


Ανακάλυψαν 32 νέους εξωπλανήτες
Submitted by admin on Tuesday, 20 October 2009No Comment.Αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 32 νέων πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ενώ μερικοί από αυτούς είναι λίγες φορές μεγαλύτεροι από τη Γη. Το σχετικά μικρό μέγεθος τους αυξάνει τις πιθανότητες ότι οι εξωπλανήτες αυτοί θα μπορούσαν να έχουν συνθήκες ανάλογες με αυτές που προκάλεσε τη ζωή στη Γη.

Ένας από τους νέους πλανήτες που βρέθηκαν στρέφεται γύρω από το άστρο Gliese 667 C, που ανήκει σε ένα τριπλό αστρικό σύστημα. Ο πλανήτης, που έχει εξαπλάσια μάζα από τη Γη, απέχει το 1/20 μόνο της απόστασης του Ήλιου από τη Γη. Το μητρικό άστρο του νέου πλανήτη έχει δύο άστρα συνοδούς χαμηλής μάζας όπως φαίνεται στην πάνω εικόνα.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη τους με το πιο επιτυχημένο και το πιο υψηλής ακρίβειας κυνηγό εξωπλανητών χαμηλής μάζας, ή HARPS όπως λέγεται.


Ο φασματογράφος του HARPS βρίσκεται πάνω στο τηλεσκόπιο των 3,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου της ESO στην τοποθεσία La Silla της Χιλής.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή είχε βρει τον περασμένο Απρίλιο ένα αντικείμενο δυο φορές μεγαλύτερο σε μάζα από τη Γη ενώ η ομάδα του HARPS ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και άλλων τέτοιων πλανητών.

Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για εξωπλανήτες στο Πόρτο της Πορτογαλίας, αυξάνει τον αριθμό των γνωστών εξωπλανητών σε πάνω από 400, που το ένα πέμπτο από αυτούς – από 30 διαφορετικά πλανητικά συστήματα – αποκαλύφθηκαν από το HARPS.

Οι περισσότεροι πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος είναι γιγάντιες μπάλες αερίου παρόμοιες με τον Δία, και ασφαλώς θα είναι αφιλόξενοι για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Αλλά 28 από αυτούς είναι οι λεγόμενη «υπερ-γαίες» με μάζες 20 φορές το μέγεθος της Γης ή και λιγότερο, και, επομένως, είναι πιθανώς βραχώδεις πλανήτες.

Ζώνη Goldilocks
Αν υπάρχει ζωή σε κάποιο πλανήτη με βάση τον άνθρακα αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει, και από την θέση του πλανήτη σε σχέση με το μητρικό άστρο του.

Η Γη βρίσκεται σε μια λεγόμενη «ζώνη Goldilocks», όπου η θερμοκρασία δεν είναι ούτε υπερβολικά θερμή ώστε η ατμόσφαιρα να φύγει μακριά, ούτε πολύ ψυχρή ώστε οι θάλασσες μας να παγώσουν – αλλά έχει τη σωστή θερμοκρασία ώστε η Γη να έχει νερό σε υγρή μορφή, την πρώτη ύλη για τη ζωή.

Το HARPS σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια ομάδα στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης με επικεφαλής τον Michel Mayor, ο οποίος παρουσίασε τα πιο πρόσφατα ευρήματα του.

"Έχουμε πλέον ολοκληρώσει το αρχικό μας πενταετές πλάνο το οποίο πέτυχε πολύ πέραν των προσδοκιών μας”, δήλωσε ο Stephane Udry, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Δεν ανακαλύφθηκε στην ομάδα των εξωπλανητών που ανακοινώθηκε κανένας πλανήτης σαν τη Γη αλλά ο Stephane Udry δήλωσε “Είμαι σίγουρος ότι πλανήτες σαν τη Γη υπάρχουν παντού. Στη φύση δεν αρέσει το κενό. Εάν υπάρχει χώρος κάπου για έναν πλανήτη, θα υπάρχει εκεί ένας πλανήτης»,

Όπως και με τις προηγούμενες σούπερ-Γαίες, οι περισσότεροι πλανήτες με τις χαμηλές μάζες κατοικούν σε πολλαπλά συστήματα πλανητών, έως και πέντε πλανήτες ανά σύστημα.

Πηγή: AFP

—————————————————————————————————————————————–

Η ζώνη που ευνοεί τη δημιουργία ενός κατοικήσιμου πλανήτη λέγεται Goldilocks ή Χρυσομαλλούσα γιατί έχει ακριβώς τις κρίσιμες συνθήκες για την ανάπτυξη της ζωής.

Η Χρυσομαλλούσα ως γνωστό είναι η ηρωίδα του παραμυθιού Τα τρία αρκουδάκια. Η Χρυσομαλλούσα επισκέπτεται το σπίτι τους και δοκιμάζει τη σούπα τους. Το πρώτο πιάτο είναι πολύ καυτό, το δεύτερο είναι πολύ κρύο και το τρίτο έχει τη σωστή θερμοκρασία. Με βάση αυτό το περιστατικό ο όρος Goldilocks χρησιμοποιείται σε πολλά πεδία (μεταξύ των άλλων την αστρονομία, τη θεωρία της πολυπλοκότητας, τα οικονομικά, τη θεωρία παιγνίων, τη βιολογία), για να περιγράψει ένα φαινόμενο που εξελίσσεται υπό ιδανικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση η ζωή πάνω στη Γη είναι αποτέλεσμα ιδανικών συγκυριών τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στο μεγάκοσμο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα καλες αναρτησεις και καλοριζικο.Αν υπαρχει ζωη στην χρυσομαλλουσα,Τοτε θα εχουμε γειτονες τους εξωγηινους,και αυτοι απο την μερια τους θα μας λενε Outgoldlockers,εκτος απο το τραγικο της ιστοριας θα εχει και ενδιαφερον.Εδω κολλαει αυτο που λενε ,ακομα δεν τον ειδαμε Γιαννη τον βαφτησαμε.Ασχολεισαι με ωραια θεματα,και σπανιζουν στους μπλογκερς.Καλη επιτυχια
,χαιρετω σε

http://differentworldgabriela.blogspot.com/ είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια sapfiro και σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου. Μου δίνεις θάρρος να συνεχίσω. Αυτό είναι και το πρώτο σχόλιο στο οποίο απαντώ. Ελπίζω να με επισκέφτεσαι πιο συχνά.

Οι εξωγήινοι θα είχαν εμάς σαν γείτονες και εμείς εκείνους. Πράγματι, θα είμαστε οι outgoldilocks για αυτούς, όπως σε μας αυτοί, εξωγήινοι.

Από ότι είδα εσύ έχεις πολύ ωραίο μπλογκ και ασχολείσαι με διάφορα και ποικίλα θέματα.

Καλημέρα.